Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Április 07. 08:07, péntek | Életmód

Veszélyeztetett csecsemők és kisgyerekek oltását kezdik júniustól Angliában

Veszélyeztetett csecsemők és kisgyerekek oltását kezdik júniustól Angliában

Júniustól krónikus egészségi problémákkal küszködő csecsemők és kisgyerekek is megkaphatják a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények elleni oltást Angliában - közölte csütörtökön a brit kormány.

A döntés értelmében a hat hónap és négy év közötti korcsoport különösen veszélyeztetett tagjaira terjesztik ki az oltási kampányt.

A vakcinát olyan gyerekek kaphatják meg, akik például szívbetegséggel vagy cisztás fibrózissal (CF) küzdenek vagy immunrendszerük bármilyen okból legyengült.

Ők a Pfizer-BioNTech védőoltásból kaphatnak két dózist júniustól, 8-12 hét időközt hagyva a vakcinák beadása között.

A korcsoport veszélyeztetett tagjainak beoltását a brit kormány mellett működő független oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta, és Steve Barclay brit egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy elfogadta a JCVI ajánlását.

A JCVI indoklásában kiemelte: jóllehet a gyerekek nagyon nagy többségénél semmilyen vagy csak enyhe tünetekkel jár az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés, a krónikus betegségekkel küzdő gyerekek esetében a fertőzés szövődményei által okozott súlyos megbetegedés kockázata nagyobb.

A vegyesbizottság közölte: a klinikai tapasztalatokra alapozott statisztikák szerint a tartós egészségi problémákkal élő csecsemők és kisgyerekek hétszer gyakrabban kerülnek a gyermekkórházak intenzív osztályaira súlyos szövődményekkel, mint ugyanebből a korosztályból azok, akiknek nincsenek krónikus betegségeik.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az 56,5 millió lakosú Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országában - eddig összesen csaknem 145 milliót adtak be a koronavírus okozta szövődmények elleni oltás első, második és harmadik dózisából.

Az újonnan kiszűrt fertőződések száma a teljes angol lakosság körében folyamatosan és jelentősen csökken: a tárca legutóbbi heti összesítése alapján az április 1-jén zárult hét napban 21 382 koronavírus-fertőzést azonosítottak, 23 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző egyhetes időszakban.

Címkék: covid, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.