Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 28. 14:02, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Pert vesztett a Jobbik Karsai László történésszel szemben

Pert vesztett a Jobbik Karsai László történésszel szemben

Elutasította a Jobbiknak Karsai László történész ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Ítélőtábla kedden.

A jogerős ítélet szerint a történész a véleményét közölte, amikor egy tévéműsorban neonácinak minősítette a pártot, a bíróság pedig nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen történelmi, társadalmi vitában állást foglaljon - olvasható az Index és a nol.hu tudósításaiban.

A Jobbik jó hírnév megsértése miatt indított pert Karsai László ellen, aki 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában neonácinak minősítette a pártot.
Karsai László ügyvédje a perben többi között azzal érvelt a kereset elutasítása mellett, hogy a per tárgya nem annak eldöntése, a Jobbik neonáci-e vagy sem, hanem a "tudományos szólásszabadság".
Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban még a Jobbiknak adott igazat, és megállapította, hogy Karsai László megsértette a Jobbik jó hírnév védelméhez fűződő jogát, amikor a szóban forgó tévéműsorban neonácinak nevezte a pártot. A nem jogerős döntés szerint a történésznek magánlevélben kellett volna kifejeznie sajnálkozását, melyet a párt nyilvánosságra hozhat.
Takács Péter Attila bíró akkor többi között azt fejtegette, hogy a kérdéses műsor alapvetően a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt, és ebben az összefüggésben a történész pártra vonatkozó, egyetlen jelzős szerkezetből álló véleménynyilvánítása "teljesen öncélú és ezért indokolatlan". Mindez azonban az elsőfokú ítélet indoklása szerint "nem azt jelenti, hogy korlátozást szenvedne a tudomány, vagy a véleménynyilvánítás szabadsága".
Karsai László fellebbezése alapján került az ügy másodfokon a táblára, amely kedden az elsőfokú döntést megváltoztatva elutasította a párt keresetét.
Sajtóhírek szerint a másodfokú bíróság rámutatott arra, hogy Karsai a véleményét közölte, a véleménynyilvánítás pedig megkérdőjelezhetetlen alkotmányos alapjog. A tábla azzal is indokolta döntését, hogy a "neonáci" fogalma nem tisztázott, bizonyos eszmerendszerek a mai helyzetben más jelentést kapnak. Továbbá igaz ugyan, hogy Karsai elmulasztotta érvekkel alátámasztani, miért tartja neonácinak a Jobbikot, ám a bíróság nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen történelmi, társadalmi vitában ítéletével állást foglaljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben