Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 16. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Mónus Márton

Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére

Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére

Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón tudatta, hogy bár Magyarországon több mint 30 százalékkal nőtt a halfogyasztás 2013 óta, egy ember átlagosan 6,7 kilogramm halat fogyaszt évente, ami még mindig alacsony.

A halfogyasztás továbbra is szezonális jellegű: a magyarok leginkább Húsvét és karácsony előtt vásárolnak halat - fűzte hozzá.

A magyar fogyasztók a hal elutasításának okaként a magas árat, a szálkáktól való félelmet és a halak minőségével kapcsolatos kifogásokat jelölik meg. Ebből az következik, hogy a halfogyasztás növeléséhez a fogyasztói bizalom helyreállítása szükséges - mondta. Az államtitkár ismertette, hogy a halfogyasztás növeléséért többi között 27-ről 5 százalékra csökkentették a fogyasztási célú hal áfatartalmát, és nagy hangsúlyt fektetnek a célzott promóciókra is.

Az utóbbi években a nagy szupermarket láncoknak köszönhetően javult a haltermékek hozzáférhetősége is, és egyre több halas étterem, büfé van, de vannak területek, ahol továbbra is nehezen szerezhetők be a friss és a feldolgozott haltermékek - tette hozzá Zambó Péter.

Lévai Ferenc, a kampányt életre hívó Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője elmondta: a www.halpentek.hu honlapon receptek és egy térkép is található, amelyen azt jelölik, hol lehet a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebb halat kapni.

A magyar hal biztonságos, a tavalyi EU-s kutatások eredménye szerint semmilyen szennyező anyag nem található bennük - hangsúlyozta.

Ondré Péter, az Agrármarketig Centrum ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a centrum két éve elindította a Kapj rá! nevű kampányt, amelynek részeként egy sorozatban a halak elkészítései módjait mutatják be, és kóstoltató roadshow-val népszerűsítik a halfogyasztást. Utóbbi keretében eddig 80 ezer falatot osztottak ki országszerte, a program a következő időszakban is folytatódik - közölte.

Egy közvélemény-kutatást ismertetve elmondta, hogy öt évvel ezelőtt 8,2 százalék volt a halat elutasítók aránya, 2020-ra ez 2,4 százalékra csökkent, valamint nőtt a belföldi édesvízi halak iránti igény is: a három legnépszerűbb hal között a ponty és a harcsa is szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.