Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 10. 11:05, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

MNB: súlyos bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjének

MNB: súlyos bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjének

Tizenöt millió forint bírsággal sújtotta a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.

Az MNB Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával és végelszámolás elrendelésével zárult - emlékeztetett hétfői közleményében a jegybank.
A kialakult helyzet miatt megvizsgálták B. I. G. személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, a felügyeleti biztosok kirendeléséig.
A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy működése során az intézmény a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa - hangsúlyozta az MNB.
A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható gondossággal és szakértelemmel járt el.
Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor - amely a jogszabály szerint 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet - a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát, valamint azok számosságát mérlegelte.
Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál - közölte a jegybank.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során