Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 27. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Megszámlálják az óvodásokat

Megszámlálják az óvodásokat

A jövő tanévben 3 éves kortól kötelező lesz az óvodai nevelés. A kormányzat idén szeptemberben felméri az óvodások számát, hogy megelőzhesse a férőhely gondot, amely 20 ezres is lehet - írja a Világgazdaság. A Klik korábban azt közölte, hogy országosan és számszerűen összesítve nem hiányzik férőhely, az óvodák átlagosan 90-91 százalékos kihasználtsággal működnek.

„Szeptemberben pontosan felmérik az óvodások létszámát az önkormányzatok és a Belügyminisztérium segítségével, hogy meg lehessen tudni, hol lesz szükség a férőhelyek bővítésére” – közölte a köznevelésért felelő államtitkár egy konferencián. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy az országos átlagot tekintve nincs a férőhelyekkel probléma, de egyes területeken lehet hiány.

A konferencián Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azért is nevezte jelentős átalakításnak az oktatásban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a létrehozását, mert először vannak olyan helyzetben, hogy olyan adatok állnak rendelkezésre, amelyek felelős irányítást tesznek lehetővé. Az óvodások, a jelentkezők létszámára, vagy a férőhelyek aktuális számára a tárcák eddig nem tudtak a lap érdeklődésére választ adni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt közölték, hogy az önkormányzatok az óvodák fenntartói, ezért a létszámukról a Belügyminisztériumnál érdemes érdeklődni. A belügynél arra hivatkoztak, hogy egy jogszabály szerint az Emmi tartja őket nyilván. A Központi Statisztikai Hivatalnál hosszú évekre visszamenőleg találunk kormányzattól származó korábbi adatokat arról, hogy egy adott évben mennyi volt az óvodások létszáma.

Jövő szeptembertől 3 éves kortól kötelező az óvodai nevelés. Így várhatóan nőni fog a jelentkezők száma, mivel eddig voltak, akik csak 4 vagy 5 évesen kerültek óvodába, gyakran a férőhelyek hiánya miatt. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, Fábián Katalin korábban azt nyilatkozta, hogy jelenleg egyenetlen földrajzi elosztásában mintegy 15-20 ezer óvodai férőhely hiányzik az országban, főleg Budapesten és annak agglomerációjában, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Dél-Alföldön. A Klik korábban azt közölte, hogy országosan és számszerűen összesítve nem hiányzik férőhely, az óvodák átlagosan 90-91 százalékos kihasználtsággal működnek.

A férőhely gondok enyhítésére módosították a köznevelési törvényt, így nemcsak az általános iskolák maximális osztálylétszámát emelik meg (27-ről 32-re), hanem az óvodai csoportokét is 25-ről 30 főre. A Klik korábban azt közölte, hogy az új Széchenyi Terv pályázati forrásainak egy részét – mintegy 10 milliárd forintot – óvodaépítésre, az óvodai férőhelyek bővítésére fordítják, így 2015 első félévében mintegy 5439 új férőhely jöhet létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk