Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Március 22-ig lehet kérni a levélben szavazást

Március 22-ig lehet kérni a levélben szavazást

Még két hétig, március 22-én 16 óráig kérhetik regisztrációjukat azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik április 6-án szeretnének szavazni az országgyűlési képviselők választásán. Eddig 192 748-an kérték már a regisztrációjukat, közülük 160 631 határon túli választópolgárt már felvettek a névjegyzékbe. A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz választáson vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.

E szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába (86 968), illetve Szerbiába (25 415) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 1853-an, az Amerikai Egyesült Államokba 939-en, magyarországi értesítési címre 2572-en kérték az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 2870-en kérték az értesítést, e-mailben pedig 67 202-en.

Az érintettek augusztus 1-je óta kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat postai úton, november 1-je óta pedig ezt már az interneten (az ügyfélkapun keresztül vagy a választási iroda hivatalos honlapján, a www.nvi.hu-n) is kezdeményezhetik.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak az országos pártlistákra. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük a szavazólapot - a választópolgárhoz, aki a voksát levélben adhatja le.

A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során