Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Június 22. 12:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarországon is megjelent a paradicsomot károsító új vírus

Magyarországon is megjelent a paradicsomot károsító új vírus

Magyarországon is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodását okozó, de az emberi egészségre nem veszélyes vírus (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV)

- közölte hétfőn a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgálatok egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél igazolták a vírust, mindkettőnél elrendelték a növényegészségügyi zárlatot. Az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei megkezdték a hatósági intézkedéseket, a fertőzések forrásának felderítését - írták.

A közlemény szerint a ToBRFV 2018 óta Európa több országában felbukkant, könnyen terjed, eladhatatlanná teszi a termést, és nincs ellene hatékony technológia, ezért óvatosságra intik a termelőket. A körültekintés a szaporítóanyagok beszerzésére, a termesztés és a forgalmazás higiéniai szabályaira, a felhasznált eszközök, például göngyöleg, munkaruha, metszőolló fertőtlenítésére egyaránt vonatkozik.

Gondoskodni kell az üvegházakból kikerülő zöld melléktermék ártalmatlanításáról is, a tünetek észlelését pedig be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál - tették hozzá.

Címkék: paradicsom, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.