Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Június 29. 07:13, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Kihirdették a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait

Kihirdették a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait

Négy nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem és 6 champion díj született az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé.

Az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen az 50 főből álló nemzetközi zsűri három napon át dolgozott, a délelőtti munka után pedig a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot is. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30 százalékos éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A június 16. és 18. között Egerben megrendezett borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból, többek közt Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt a nevező országok sorában.

Az adott kategória öt legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újraértékelte, és egymással párhuzamosan összekóstolva választotta ki a legjobbat, amely a champion díjat kapta. Idén a legjobb csendes fehérbor a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017-es bora, a legjobb rozé a Molnár Borház 2017-es Paulus Rozéja, a legjobb csendes vörösbor a Thummerer Pincészet 2012-es Rébus Egri Cuvée Superiorja, a legjobb pezsgő a Garamvári Szőlőbirtok 2015-ös Brut Nature-ja, a legjobb természetes édes bor a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015-ös bora, a legjobb botritiszes bor pedig a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel 2000-es 6 puttonyos aszúja lett.

Az idei versenyen a legjobb magyar fajtabor a Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016; a Kovács Nimród Winery Furmint 2015 holtversenyben a Pajzos Megyer Furmint Selection 2015-el; a Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017; a Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017; a Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013; az Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013; valamint a Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012 lett.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül, ezt idén Olaszországból a TorreVento 'Since 1913' 2016, Romániából a Cotnari Grasa de Cotnari 1985, Szlovákiából pedig az Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000 kapta.

A legeredményesebb családi pincészetnek a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet választották, míg a legeredményesebb fiatal borász Mogyorósi Lajos lett a Paulus Molnár Borházból. A VinAgora felfedezettjének a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet szavazta meg a zsűri, míg a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért járó különdíjat a Varga Pincészet 2017-es Aranymetszés Friss Olasz rizlingje kapta.

Címkék: bor, borverseny, díj, vonagora

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során