Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2022. Április 09. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Kényszerkoldultatásból élő nemzetközi bűnszervezeten ütött rajta a rendőrség

Kényszerkoldultatásból élő nemzetközi bűnszervezeten ütött rajta a rendőrség

Magyar, német és román rendőrökből álló közös nyomozócsoport ütött rajta egy emberkereskedelemből élő nemzetközi bűnszervezeten, amely koldulásra kényszerített kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket

- közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon pénteken.

Azt írták, hogy emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoznak a fóti B. Máriával szemben.

A KR NNI 2020-ban indított büntetőeljárást, majd 2020 októberétől a német és román nyomozókkal együtt folytatta a felderítést.

Megállapították, hogy egy magyar és román állampolgárokból álló, rokoni alapon szerveződő bűnözői csoport kényszerített embereket koldulásra. A hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben lévő, főként hajléktalan, alkohol- vagy egyéb függőségben szenvedő magyar és román állampolgárokat Magyarországon és Romániában pályaudvarok környékén toborozták németországi szezonális munka ígéretével.

A jelentkezőket először Németországba vitték, ahol közölték velük, hogy még sincs munkalehetőség, de koldulniuk kell, hogy ledolgozzák az utazás és a szállás költségeit.

A gyanúsítottak kihasználták, hogy a sértettek nem beszélték az ország nyelvét, nem volt helyismeretük és pénzük sem arra, hogy hazautazzanak.

Az elkövetők fenntartották az áldozatok kiszolgáltatott helyzetét, irataikat elvették, rendkívül rossz, embertelen körülmények között - víz és fűtés nélküli, használaton kívüli ingatlanokban vagy kisteherautóban - szállásolták el őket. Minimális élelmet, főként csak alkoholt adtak nekik, és a koldulás útján megszerzett pénzt teljes egészében elvették tőlük.A bűnszervezet tagjai a tevékenységüket Németországban kezdték meg, majd áttették székhelyüket Ausztriába.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 11 sértettet szerveztek be és kényszerítettek koldulásra. Több év alatt több mint 200 ezer euró (több mint 75 millió forint) anyagi haszonra tettek szert.

Határokon átnyúló nyomozás és kiterjedt nemzetközi bűnügyi információcsere révén beszerzett adatok alapján szerda reggel összehangolt rendőri intézkedés történt Magyarországon, Németországban, Romániában és Ausztriában.

Fóti lakcímén intézkedtek B. Máriával szemben. Ennek során elektronikus adathordozókat foglaltak le. A büntetőeljárás alá vont nő a megalapozott gyanú szerint tisztában volt azzal, hogy családtagjai kényszerkoldultatásból élnek, továbbá fóti lakcímén az egyik sértettet átmenetileg el is szállásolta.

A nemzetközi műveletben további 12 helyszínen intézkedtek az érintett országok területén, még 3 embert fogtak el és hallgattak ki emberkereskedelem megalapozott gyanúja miatt. Lefoglaltak 1 kilogramm aranyat és 90 ezer eurónyi (csaknem 34 millió forintnyi) készpénzt.

A magyar, a német és a román hatóságok folytatják közvetlen bűnügyi együttműködésüket a bűnelkövetői kör teljes felszámolása érdekében - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 15:09, hétfő | Belföld

Eltűnt a Kis-Duna-ágban a büntetés-végrehajtás két munkatársa

Eltűnt a büntetés-végrehajtás két munkatársa Rácalmás közelében hétfő délelőtt a Kis-Duna-ághoz tartozó területen - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

2022. Július 04. 14:07, hétfő | Belföld

Meghalt egy siklóernyőt, vádat emeltek a katonai mentés ügyében

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

2022. Július 04. 12:48, hétfő | Belföld

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

2022. Július 04. 08:54, hétfő | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula

A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.