Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Ismét előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában

Ismét előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában

Ismét előrébb léptek az elmúlt évekhez képest a magyar egyetemek a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorban, amely a világ több mint másfélezer felsőoktatási intézményét értékeli.

A szerdán publikált felmérés öt tágabb tudományterületen, azon belül 54 szűkebb szakterületen értékeli a világ vezető felsőoktatási intézményeit. Idén 161 országból összesen 1594 egyetem került be az értékelésbe.

A 2022-ben elért 50 helyes előrelépés után idén újabb 50 pozíciót javított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely így az agrártudományi ranglista 151-200. helyét érte el - tudatta az intézmény. Mint írták, a mostani eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen. A MATE Magyarországon az első, Közép-Kelet-Európában a hatodik pozíciót foglalja el, amivel ismét egy lépéssel közelebb került céljához, hogy a régió első számú agráregyetemévé váljon - közölte az intézmény. Hozzátették: a QS idén első ízben értékelte az egyetemek aktív nemzetközi tudományos kapcsolatainak földrajzi sokszínűségét. Ezen a téren a MATE kiterjedt és folyamatosan bővülő európai, ázsiai, afrikai és amerikai akadémiai partneri hálózatának köszönhetően kiemelten teljesített.

Az agrártudományi rangsorban kiválóan teljesített a Debreceni Egyetem is, amelyik a 251-300. helyen követi a MATE-t a tudományos és munkaerőpiaci hírnév, a közlemények idézettsége, az oktatók publikációs tevékenysége és a nemzetközi kutatási háló alapján összeállított listán.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) három nagy területen került be a világ legjobbjai közé: bölcsészettudományokban a 262., természettudományokban a 298., társadalomtudományokban pedig a 451-500. helyen szerepel. Magyar viszonylatban mindhárom képzési területen ELTE áll az első helyen. Közölték: az 54 szűkebb szakterületet vizsgálva 15-ben ért el helyezést az intézmény, amely a nyelvészeti, a pszichológiai és a régészeti képzésekben a világ 200 legjobb egyeteme közé tartozik és összesen 11 kategóriában számít a legjobb felsőoktatási intézménynek Magyarországon.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ugyancsak több szakterületen javított korábbi helyezésén. Legjobb eredményét magyar viszonylatban a biológiai tudományok területén szerezte: holtversenyben első helyen végzett Magyarországon, nemzetközi mezőnyben pedig a 451-500. helyet őrizte meg ezen a területen. Az orvostudományi listán az SZTE ötven hellyel előbbre lépett, így a 301-350. pozícióban szerepel, a gyógyszerészet és gyógyszertudományok listáján pedig - tavalyi helyezését megőrizve - szintén a 301-350. kategóriában végzett. Az élet- és orvostudományok tágabb kategóriában az Az SZTE a 401-450. helyen végzett. Az intézmény idén felkerült a természettudományok tudományterületi listájára is, a 451-500. helyen. E lista égisze alatt ötven hellyel javította pozícióját a kémia szakterületi rangsorban (451-500. helyezés), valamint 601-620. helyet szerzett a fizika és csillagászat tematikus listában. A számítástudományok és informatika szakterületi rangsorban is javított az SZTE: ezúttal a 601-650. helyen szerepel.

Természettudományokból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem a 401-450. helyen végzett, a mérnöki és technológiai területen 224. helyen listázták a Műegyetemet. Az élettudományok és gyógyszerészet területén a Semmelweis Egyetem 264., Debrecen pedig a 401-450. helyen szerepel. Társadalomtudományok és menedzsment területen az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem is a 401-450. kategóriában végzett.

A QS szakterületi listáját öt indikátor alapján állítják össze. Ezek közül az első kettő a szervezet saját felmérésein alapul, amelyekben az intézmények szakterületeken szerzett hírnevét, elismertségét vizsgálják a világ kutatóinak és munkaadóinak körében. Harmadikként a tudományos publikációk idézettségi indexét mérik, a negyedik mutató pedig az idézettséget és a magas reputációjú cikkek számát együtt értékelő Hirsch-index. Az ötödik indikátor az intézmény nemzetközi kutatási együttműködéseit vizsgálja. A QS az öt indikátort szakterületenként eltérő súlyozással veszi figyelembe, a nemzetközi kapcsolatok indikátorát azonban csak az öt tágabb tudományág értékelése során alkalmazzák.

Fotó: ELTE

Címkék: egyetem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során