Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 09. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Honnan származnak a lovak? - megoldódott a rejtély

Honnan származnak a lovak? - megoldódott a rejtély

Egy genetikai tanulmány azt mutatja: a lovakat először hatezer évvel ezelőtt háziasították Ukrajna mezőin. A háziállatok ezt követően elterjedtek Európában és Ázsiában, vad kancákkal keveredve.

A tanulmányt a PNAS folyóiratban publikálták.

A cambridge-i egyetem tudósainak kutatásában két versengő elképzelést vizsgáltak meg a lovak háziasításával kapcsolatban. Régészeti bizonyítékok arra mutatnak rá, hogy a lovakat az eurázsiai sztyeppe nyugati részén szelídítették meg. (Ukrajna, Délnyugat-Oroszország és Nyugat-Kazahsztán). A tudósok szerint lovaglásra használták őket és húsukért, tejükért tartották őket. Ugyanakkor ezek a régészeti nyomok - csakúgy mint a lótej maradványok, amiket az ősi időkben a Nyugat-Eurázsiai sztyeppéken találtak - nem szolgálnak elég mitokondriális DNS-ből származó bizonyítékkal. Ezek a tanulmányok azt feltételezik, hogy a háziasítás Európa és Ázsia több területén történt egyszerre.

Az új tanulmány nukleáris DNS mintákat vizsgált meg, melyeket 8 európai és ázsiai országban élő 300 lóból vettek. Ez megmutatta, hogy a lovak háziasítása eredetileg a nyugati sztyeppékről származik és a háziasítás elterjedése számos vadlovat is magába foglalt - számol be a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;