Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Január 28. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hollandiában 130 embert tartóztattak le a kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

Hollandiában 130 embert tartóztattak le a kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

A zavargások nyomán további 130, főleg fiatalt vettek őrizetbe a holland hatóságok szerdára virradó éjszaka a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetett kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

- írta a NlTimes holland hírportál. A jelentés szerint a zavargások mértéke valamelyest csillapodott, mivel a hatóságok fokozott készültségben vigyáztak a rendre, azonban Rotterdam és egy másik holland város különböző kerületeiben szükséges volt a hatósági beavatkozás.

Az este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalom szombaton lépett életbe az országban. A rendelkezés hatására még aznap az egész hétvégére és a hét elejére is kiterjedő zavargások törtek ki országszerte. A rendbontók tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására. Eddig összesen több mint 600 rendzavarót vettek őrizetbe a helyi hatóságok. Az összecsapásokban több rendőr megsebesült.

Hollandiában az elmúlt héten 8 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, így megbetegedések napi átlaga négyezer alá csökkent.

A szomszédos Belgiumban, vasárnapra tüntetést szerveznek a több hónapja életben korlátozó intézkedések ellen. A megmozdulásra mintegy 32 ezer főt várnak a szervezők.

A tüntetések célja a sajtó szerint a belga kormány felelősségre vonása a járvány hibás kezelés miatt.

A hollandiai erőszakos tüntetések fényében, Annelies Verlinden belga belügyminiszter szerdán hangsúlyozta, hogy csak a helyi hatóságok által engedélyezett tüntetésekre kerülhet sor, legfeljebb 100 fő részvételével, a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.

Az országban, az elmúlt pár napban, hét százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, napi átlagban mintegy 2148 embernek lett pozitív a vírustesztje. Az elhalálozások mértéke is növekedett, az előző két hét adataihoz képest 5 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése