Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2013. November 14. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamarabb öregszenek a depressziósok?

Hamarabb öregszenek a depressziósok?

A depresszióban szenvedők hamarabb öregszenek - állapította meg egy holland tanulmány, amelyről a Fox News számol be. A depresszió súlyossága ugyanis összefüggésben van a telomerek hosszának rövidülésével.

A telomerek hosszának mérésére - amely jelzi az életkor előrehaladását - 1900, az élete során valamikor depresszióban szenvedő, illetve 500 lelkileg kiegyensúlyozott résztvevőt vontak be. A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, amely minden egyes DNS osztódáskor némileg rövidül.

A kutatók azt találták, hogy a telomerek rövidebbek azoknál a résztvevőknél, akik valaha depressziótól szenvedtek, összehasonlítva a kontrollcsoport tagjaival. Ez pedig arra utal, hogy az előbbi csoportnál a sejtek öregedése némileg felgyorsul.

Azt is megállapították, hogy minél súlyosabb volt a depresszió, annál gyorsabban rövidültek a telomerek. Ráadásul más tanulmányok kimutatták, hogy a depressziósok egyéb olyan betegségek fokozott kockázatának vannak kitéve, mint a demencia, a rák vagy a 2-es típusú cukorbetegség még akkor is, hogyha más egészségügyi és életmódbeli tényezőket figyelembe vesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Életmód

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be.