Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: négy intézkedéssel támogatjuk a gyerekvállalást

Giró-Szász: négy intézkedéssel támogatjuk a gyerekvállalást

A demográfiai csomag egy-másfél évtized múlva hozhat tendenciájában is kimutatható változást, de valakinek el kellett végre kezdeni - mondta a kormányszóvivő a Ma Reggelben. A mostani intézkedések ugyanakkor már rövidtávon is szolgálhatják a gyerekeket nevelők stabilitását, középtávon pedig ösztönözhetik a hamarabbi és többgyerekes családvállalást.

Megújuló családtámogatási rendszer formálódik Magyarországon, amelyről Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke az M1 hétfő reggeli műsorában azt mondta, attól a kedvező népesedési folyamat megindulását várják. Giró-Szász András kormányszóvivő ugyancsak a hétfői Ma Reggelben hangsúlyozta: a gyed extra része annak a demográfiai csomagnak, amelyet a kormány nyáron indított el a kiskeresetűek adócsökkentésével.

A mostani intézkedés a demográfiai csomag a második lépése, amelynek első eleme, hogy a gyedet és a gyest akkor is igénybe vehetik a kismamák, ha korábban visszatérnének a munkaerőpiacra. Ehhez kapcsolódik a második: a munkahely-védelmi akcióterv kiszélesítése, amelynek nyomán a visszatérő kismama munkáltatójának három évig egyáltalán nem, a negyedik, ötödik esztendőben pedig csak 50 százalékban kell fizetnie a szociális adót. Mindez nem üt majd rést a költségvetésben, a fedezet ugyanis megvan – hangsúlyozta a szóvivő. A mostani pakett harmadik eleme, hogy január 1-jétől testvérek születése esetén is igénybe vehető a gyes, illetve a gyed, azaz egyszerre két ellátás is járhat majd. A negyedik lépés pedig a „diplomás gyed” intézménye, amely lehetőséget ad majd arra, hogy a felsőoktatásban tanulók is igénybe vehessék majd ezeket az állami támogatásokat a főiskolásoknál: a BA-képzésben részt vevőknél a minimálbér, az MA-, illetve a PhD-képzésben tanulóknál a garantált bérminimum alapján.

A mostani intézkedéscsomag körülbelül 65-66 ezer embert érint Magyarországon és 18-19 milliárd forintba kerül évente – tette hozzá Giró-Szász. A kormány az európai tapasztalatok alapján arra számít, hogy a mostani csomag egy-másfél évtized múlva hozhat érdemi, tendenciájában is kimutatható változást, de már rövidtávon is szolgálhatja a gyerekeket nevelők stabilitását, középtávon pedig ösztönözheti a hamarabbi és többgyerekes családvállalást. Arra a felvetésre, mi a garancia arra, hogy ezek a kedvezmények egy esetleges kurzusváltás után is megmaradhatnak, a szóvivő azt mondta: egész egyszerűen a józan ész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.