Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 23. 16:02, csütörtök | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Emelkedni kezdett az oltakozási hajlandóság Romániában

Emelkedni kezdett az oltakozási hajlandóság Romániában

Romániában emelkedni kezdett a többségében még beoltatlan lakosság oltakozási hajlandósága: szerdán 13 748-cal nőtt a beoltottak száma, ami több mint 85 százalékkal haladja meg az utóbbi hét átlagát.

Az oltakozás üteme május végétől több hullámban, a szeptemberi iskolakezdésig - átlagosan napi 6050-re - csökkent. Az oltási hajlandóság az utóbbi héten kezdett ismét emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány - a "zöld útlevél" - használatát és e nélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Az újonnan beoltottak kéthetes mozgóátlaga szeptember 15-e óta csaknem 25 százalékkal emelkedett.

A bukaresti kormány jutalmazással is a vakcina felvételére próbálja ösztönözni a lakosságot: szeptembertől immár 100 lej (7100 forint) értékű étkezési utalványra jogosult az, aki azóta beoltatta magát, októberben pedig indul az oltáslottó, amelyben valamennyi korábbi beoltott részt vehet.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5,4 millió ember, a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát. Közben az országban minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a koronavírus-fertőzés: a héten a - kéthetes mozgóátlag dupláját meghaladó - napi esetszámok már túllépték a tavaszi, harmadik hullám tetőzésekor feljegyzett csúcsértékeket, a napi haláleseteké pedig száz fölé ugrott.

Az oktatási minisztérium szerdai összesítése szerint eddig több mint 3300 diáknál és csaknem 1200 tanárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, emiatt 2700 osztályban tértek át a távoktatásra.

A korábbi bejelentésekkel ellentétben nem sikerült a tanévkezdéskor országos szinten beindítani a - diákoknak, szülőknek és tanároknak szóló - iskola oltáskampányt. Az első héten mindössze 69 tanuló vette fel az oltást és alig 22 oltópontot sikerült beüzemelni.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) tervei szerint csaknem 2500 iskolába mobil oltócsapatokat küldenek, 200 tanintézményben saját oltóközpontot hoznak létre, további ezer iskola tanulói pedig a közelben működő oltóközpontokban vehetik fel az oltást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.