Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Augusztus 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Cápafogat és páviánkoponyát találtak egy csomagokban a Liszt Ferenc repülőtéren

Cápafogat és páviánkoponyát találtak egy csomagokban a Liszt Ferenc repülőtéren

Védett állatfajok csontjait, köztük cápafogat és páviánkoponyát találtak három csomagban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A NAV az MTI-nek küldött szombati közleményében azt írta, mivel a küldemények behozatalához nem voltak meg a szükséges engedélyek, ezért a pénzügyőrök természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.

Az első küldemény Mozambikból érkezett, melyből több különböző koponya került elő, köztük egy páviáné is. A második csomag egy cápafogat rejtett, amelyet Kínából akartak egy magyarországi címzett részére eljuttatni.

A harmadik, Argentínából érkezett csomagban két pekari (vaddisznóhoz hasonló, Közép- és Dél-Amerikában elterjedt állat) bőrét találtak meg a pénzügyőrök.

A Földművelésügyi Minisztérium biodiverzitás és génmegőrzési osztályának előzetes szakvéleménye megerősítette a pénzügyőrök gyanúját; eszerint a főemlősök valamennyi faja, valamint a nagy fehér cápa, szerepelnek a veszélyeztetett vadon élő állatfajok nemzetközi kereskedelméről szóló jogszabályokban, így ezeknek a Magyarországra történő behozatalához engedélyek szükségesek.

A NAV emlékeztetett arra, hogy idén eddig 12 alkalommal találkoztak már természetkárosítás nyomaival a repülőtéren. Számos esetben kerültek elő étrend-kiegészítők és különféle gyógyhatású készítmények, élő állatok és növények, illetve állatokból készült divatcikkek, köztük táskák, órák és cipők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;