Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

Orbán Viktor miniszterelnök kellett ahhoz, hogy megtudjuk, ki Soros György, és Soros György üzletember kellett ahhoz, hogy a világ megtudja, ki Orbán Viktor - jelentette ki Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapító elnöke G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvének keddi bemutatóján Budapesten, a Terror Háza Múzeumban.

Stumpf István a laudációjában rámutatott: Soros Györgyöt és Orbán Viktort, korunk két meghatározó és önmagán túlmutató személyiségét párhuzamba állítva kettejük világképét és harcát egy magyar elemző írja meg.

A két világkép egyike a világkormányzásra törő, a nemzeteszmét és a hagyományos társadalmat eltörölni akaró progresszív liberális internacionalizmus, amelyet Soros György személye testesít meg, G. Fodor Gábor szavaival egy "államtalan államférfi" - mondta.

A másik pedig a konzervatív szuverenizmus, amely a nemzetek világát, a családokból építkező társadalmat tekinti az emberi méltóság és folytonosság alapjának. Ezt képviseli Orbán Viktor - hangsúlyozta Stumpf István.

G. Fodor Gábor könyve nem csupán a múltat tárja fel, de kifejezetten jövőbe mutató is a laudáló szerint. Az egyik legfontosabb tanulságnak Soros György és Orbán Viktor korszakokon átívelő életútjából Stumpf István azt nevezte, hogy "ez egy örök küzdelem, egy vég nélküli játszma". Csatáról csatára helyt kell állni benne - fogalmazott.

A két világerő közti, vég nélküli játszma jellemzője, hogy korszakról korszakra módosulnak benne a játékszabályok - mondta. Hozzátette: változhatnak a személyek, de az államok általi és az államokon kívüli hatalom, a civilizációszervezés egymással összetéveszthetetlen formái közötti küzdelem folytatódik.

A június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választásoknak is az a tétjük, hogy melyik civilizációt formáló erőnek adunk támogatást - jelentette ki Stumpf István.

A kötetről Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és a szerző, G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója beszélgetett Szabó László kommunikációs szakember moderálása mellett.

A könyvet Schmidt Mária kalandregényként, G. Fodor Gábor pedig politikai bulvárregényként jellemezte.

G. Fodor Gábor szerint kötete egy régi vágású történet, egy "epikus párbaj", amelyben két nagy formátumú ember szerepel, és a köztük fennálló konfliktus kibékíthetetlen.

Schmidt Mária a mű erősségének nevezte, hogy személyek küzdelméről szól. A Terror Háza Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a szerző mindkét félnek megadja a tiszteletet munkájában.

G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyve a XXI. Század Intézet Új idők sorozatának ötödik köteteként jelent meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.