Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 01. 09:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az Orosz katonai szóvivő szerint összeomlott az ukrán támadás a déli fronton

Az Orosz katonai szóvivő szerint összeomlott az ukrán támadás a déli fronton

Kudarcot vallottak az ukrán hadseregnek a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányból indított, két napig tartó támadásai - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán erők az Arhanhelszke, Olhine és Ternove Podi ellen megkísérelt sikertelen támadások során súlyos veszteségeket szenvedtek, az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóalja pedig Szuhoj Sztavok falu közelében vereséget szenvedett. Konasenkov beszámolója szerint az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül, mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

A két napig tartó próbálkozás során a szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők két Szu-25-ös, egy Szu-24-est és egy MiG-29-es harci repülőgépet, valamint három Mi-8-as helikoptert, 63 harckocsit, 59 gyalogsági harcjárművet, 48 egyéb páncélozott harcjárművet, 14 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 1700 embert veszítettek.

A szóvivő azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierőnek az ukrán 10. hegyi rohamdandár ellen nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott támadásában mintegy félszáz katona vesztette életét és kilenc haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné a donyecki régióban lévő Druskivkánál. Karlivkánál az 56. gépesített lövészdandár parancsnoki állását és lőszerraktárát ért koncentrált tűzcsapás több mint negyven embert ölt meg és 12 speciális járművet semmisített meg.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán vezetésipontot, 153 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és 65 lőállásban lévő tüzérségi egységet támadott, valamint megsemmisített három rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt és egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszer-indítóállványt. Az orosz légvédelem lelőtt hét drónt, 57 HIMARS-, Vilha- és Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete 280 repülőgépet, 151 helikoptert, 1844 drónt, 371 légvédelmi rakétarendszert, 4592 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 822 rakétasorozatvetőt, 3360 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5155 speciális katonai járművet veszíttettek. A minisztérium adatait más forrás nem erősítette meg.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán tüzérség Nikopol környékéről hétfőn egész nap lőtte a zaporizzsjai atomerőművet és környékét, az egyik lövedék a szilárd radioaktív hulladékot feldolgozó komplexum épületét találta el. Mint mondta, az orosz tüzérség elfojtotta az ellenséges tüzet. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fél célja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója munkájának megzavarása és a katasztrófával való fenyegetés volt.

Alekszandr Volga, Enerhodar Moszkva-párti polgári-katonai közigazgatásának vezetője a Pervij Kanal tévécsatornának azt mondta, hogy a NAÜ küldöttsége várhatóan szerda reggel érkezik majd a városba. Korábban Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója arról beszélt, hogy a szervezet ellenőrei "több napot" terveznek eltölteni az atomerőműben.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a létesítmény hat blokkjából négyet leállítottak, a másik kettőből pedig az egyik 80, a másik 60 százalékos kapacitással működik.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja bejelentette, hogy elfogtak egy, az atomerőmű ellen terrorcselekményre készülő ukrán diverzánscsoportot. További részleteket nem közölt.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Pervij Kanalnak meg nem nevezett forrásokra utalva azt hangoztatta, hogy Ukrajna már háromszáz kilométeres hatótávolságú rakétákat is kaphatott az amerikai HIMARS rakétasorozatvető rendszerekhez. Mint mondta, az orosz és a szakadár "szövetséges erők" kísérletet tesznek ezeknek a fegyvereknek a megsemmisítésére.

Korábban Pusilin úgy nyilatkozott, amennyiben Kijevet ilyen eszközökkel látják el, az ukrán fegyveres erőket 300 kilométeres távolságra kell visszaszorítani a köztársaság településeitől. Kedden több olyan ukrajnai településről jelentettek ukrán tüzérségi támadást, amelyek szakadár vagy orosz ellenőrzés alatt állnak.

Leonyid Paszecsnyik, a szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője egy keddi felszólalásában azt hangoztatta, hogy Kijevet nem szabad "odaadni" a "nacionalistáknak", vagy az amerikaiaknak és a briteknek.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.