Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Április 03. 05:02, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az idei legmagasabb szintjén az olajár

Az idei legmagasabb szintjén az olajár

Idei legmagasabb árát érintette kedden a világpiaci olajár részben az Irán elleni szankciók kiterjesztésének a lehetősége, valamint a Venezuelai exportfennakadások miatt,

amelyek tovább fokozhatják az OPEC önkéntes termeléskorlátozásának kínálatcsökkentő hatását, részben pedig azért, mert enyhültek az aggodalmak a világpiaci keresletnövekedés lassulása miatt.

A Brent nyersolaj ára 69,50 dolláron tavaly november óta a legmagasabb, azaz idei legmagasabb árát érintette, majd lefelé korrigált. Az amerikai WTI az idén első alkalommal ért el 62 dollár feletti árat 62,02 dolláron. A WTI szintén tavaly november óta a legmagasabb árat érte el kedden.

Európai idő szerint délután három órakor a Brent jegyzése hordónként 68,77 dolláron állt, ami 0,35 százalékos árcsökkenésnek felel meg a keddi globális kereskedés kezdete óta. A WTI hordónként 61,77 dolláron 0,29 százalékkal állt magasabban keddi kezdő áránál.

Az Egyesült Államok újabb szankciók kivetését helyezte kilátásba Irán ellen, holott a már érvényben lévő szankciók is felére csökkentették az ország olajexportját. A szintén amerikai szankciók alatt álló Venezuela egyik olajterminálja pedig leállította az exportot.

A Reuters hírügynökség olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése szerint márciusban az OPEC exportja négyéves mélypontot ért el, mivel a szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia az önkéntesen felvállaltnál nagyobb mértékben csökkentette termelését.

Az áremelkedéshez hozzájárultak a világ legnagyobb gazdaságai, az Egyesült Államok és Kína makrogazdasági teljesítményének alakulásáról közzétett legfrissebb adatok is. Négy hónapja először növekedett ugyanis a kínai feldolgozóipar márciusban, jelezve, hogy a kormányzat gazdaságélénkítő intézkedései lassan kezdik éreztetni hatásukat.

Címkék: olaj, olajár, szint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése