Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 09. 14:37, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az amerikai nagykövet szerint egyhamar nem szüntetik meg a vízumkötelezettséget Horvátországgal szemben

Az amerikai nagykövet szerint egyhamar nem szüntetik meg a vízumkötelezettséget Horvátországgal szemben

Az Egyesült Államok egyhamar nem szünteti meg a vízumkötelezettséget Horvátországgal szemben, mert nem felel meg az erre vonatkozó feltételeknek - jelentette ki csütörtökön Kenneth Merten leköszönő zágrábi amerikai nagykövet egy horvát tévének adott interjúban.

Az N1 televízió műsorában a diplomata úgy fogalmazott, remélte, hogy mandátuma alatt ezen sikerül változtatnia, de szerinte azoknak, akik elhagyják Horvátországot, sajnos nincs miért visszatérniük.
A nagykövet kifejtette, hogy vannak kritériumok, amelyeknek minden országnak meg kell felelnie a vízumkötelezettség feloldásához, és Horvátország közülük mindössze egyet tudott eddig teljesíteni. Mihelyt jobbra fordul szerinte a gazdasági helyzet és csökken a munkanélküliség, Horvátország valószínűleg eleget tesz annak a feltételnek, amely az elutasított vízumok arányára vonatkozik.
Merten kifejtette, hogy ebben a kérdésben nem fog változni az amerikai politika álláspontja, egyetlen lehetőség szerinte, hogy Horvátország megfeleljen az elvárásoknak.
„Nem adhatunk olyan embereknek turista vízumot az Egyesült Államokba, akik nem tudják bizonyítani, hogy van okuk rá, hogy hazatérjenek, azonkívül, hogy van munkájuk. Az ilyen emberek turistavízumot sem kaphatnak, mert nincsenek szilárd alapjaik Horvátországban” - mondta.
"Nem hiszem, hogy ez a közeljövőben változni fog, meg kell várni, hogy a horvát gazdasági helyzet javuljon" - tette hozzá.
Horvátország az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás során minden alkalommal felveti, hogy további négy európai uniós tagállammal együtt (Románia, Bulgária, Lengyelország és Ciprus), vízumköteles az Egyesült Államok felé. A horvát kormány szerint a vízumkötelezettség megszűntetése esélyt adna az országnak, hogy teljes mértékben kihasználhassa a kereskedelmi liberalizáció lehetőségeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).