Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2017. December 17. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Áradnak a folyók Kárpátalján

Áradnak a folyók Kárpátalján

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán.

A megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől - közölte szombaton az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája.

A jelentés szerint Kárpátalja-szerte kétezer hektár mezőgazdasági művelésű terület, közel 280 ingatlan került víz alá a nap folyamán. A hegyvidéki térségben le kellett zárni négy közutat, közte a Munkács-Rohatin főútvonalat. Legsúlyosabb helyzet a Técsői és az Ilosvai járásokban alakult ki. Az előbbiben a Talabor (Tereblja) folyó Vonihovo (Vajnág) községnél átszakította a gátat, és elöntött 110 kertet és lakóházat. A folyó most három kilométeren át a régi ágában folyik, majd visszatér mostani medrébe.
Az Ilosvai járásban a Borzsa kiáradt vize nyolc településen több száz portát és ezer hektárnyi területet öntött el. A Huszti járásban három településen összesen 360 ingatlan került víz alá.

Volócnál a megáradt Latorca lerombolt egy közúti hidat. A folyó szintje Munkácsnál megközelítette a 2001 márciusában mért történelmi maximumot. A városban a szakadó eső következtében utcákat árasztott el a víz, a Latorca áradása miatt a városban szombaton órákon át szünetelt a vízszolgáltatás. Andrij Baloga polgármester hétfőre összehívta a városi tanács (közgyűlés) rendkívüli ülését.
Az áradás sújtotta településeken 40 lakóházból 146 személyt telepítettek ki szombaton.

Kárpátalján jelenleg a katasztrófavédelem és a vízügyi szolgálat több mint 500 munkatársa dolgozik, munkájukat 50 jármű és 30 szivattyú, valamint szivattyúállomás segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése