Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Március 14. 14:07, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Április 1-től minden tankoláshoz kedvezményt biztosít a francia kormány

Április 1-től minden tankoláshoz kedvezményt biztosít a francia kormány

Literenként 15 eurócentes kedvezményt biztosít április 1-től négy héten keresztül a francia kormány az autósoknak a benzinkutaknál az üzemanyagárak folyamatos növekedése miatt - jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

Az intézkedés - amely mintegy 2 milliárd euróba kerül az államnak - vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is, és minden üzemanyagra érvényes lesz. "Ez azt jelenti, hogy minden teli tanknál kilenc eurót (3400 forintot) lehet majd megtakarítani" - mondta a kormányfő a Le Parisien című napilap honlapján megjelent interjúban.

A kedvezményt a fizetéskor vehetik igénybe az autósok, a kutak bejáratánál feltüntetett árban nem lesz látható az engedmény.

Az állam a különbözetet megtéríti a kutaknak, s a miniszterelnök azt kérte az olajipari vállalatoktól, hogy ők is tegyenek hasonló "kiegészítő gesztust".

"Hogyan érthetnék meg a franciák, hogy két euróba került a gázolaj, miközben az olajipari vállalatoknak továbbra is nagy a nyereségük?" - kérdezte a miniszterelnök.

"Ha az állam képes literenként 15 eurócentes erőfeszítést tenni, és ők is tesznek például 5 eurócentes erőfeszítést, akkor már literenként 20 eurócent maradhatna a franciák zsebében" - fogalmazott Jean Castex.

A francia kormány az elmúlt hónapokban több intézkedést is foganatosított az energiaárak emelkedésének mérséklésére. A gáz árát tavaly nyáron befagyasztotta 2022 áprilisig, majd az ukrán háború kitörését követően a befagyasztást meghosszabbította az év végéig. Az elektromos áram árának emelkedését pedig 4 százalékra korlátozta, s az év végén 100 eurós "energiainfláció"-támogatást utalt át a rászoruló háztartásoknak.

A lakossági intézkedéscsomag 20 milliárd euróba került a költségvetésnek a miniszterelnök szerint.

A kormány jelezte, hogy a jövő héten újabb gazdasági és szociális támogatási programot jelent be az ukrajnai háború következményeinek kompenzálására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése