Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. December 18. 09:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Amerikai szakértő: a NATO katonai készletei alacsony szintre kerültek

Amerikai szakértő: a NATO katonai készletei alacsony szintre kerültek

A NATO és Oroszország számára is mintegy 5-7 évbe telhet, hogy katonai készleteit újrarendezze, ha lezárul az ukrajnai háború - mondta John Venable katonai szakértő.

A szakember hangsúlyozta, hogy a NATO-nak újra kell építenie magát, fokoznia a kollektív védelmi képességét. Megjegyezte, hogy a NATO legtöbb állama katonai felszerelésekkel segíti Ukrajna önvédelmét Oroszországgal szemben, ami oda vezetett, hogy a legtöbb tagállam katonai készletei minimális szintre csökkentek, vagy akár az alá. Ez komoly ügy, hiszen nagy kihívást jelent egy időben a fegyverkészletek újbóli feltöltése és közben Ukrajna folytatódó támogatása - hangsúlyozta a védelempolitikai szakértő, aki december elején Budapesten előadója volt a Danube Institute geopolitikai konferenciájának.

Arra a kérdésre, hogy a készletek Oroszország esetében is gyorsan apadnak, a szakértő azt mondta: mivel Oroszország egy viszonylag zárt társadalom, ezért csak arról vannak megbízható adatok, hogy mennyi félvezetővel és drónnal rendelkezik, arról viszont nincs, hogy hagyományos harci eszköz - például 155 milliméteres üteg - milyen mennyiségben áll rendelkezésére. Megjegyezte, hogy az orosz hadsereg ezekből az eszközökből kétszer-háromszor többet használ, mint az ukrán fél, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az orosz tárolókapacitás meghaladja azt, amivel a Nyugat rendelkezik.

A NATO-tagországok az elmúlt 30 évben élvezték a "védelmi vakációt", vagyis készleteiket visszavágták, a beruházások elmaradtak, mostanra pedig "üresek a szekrények". Miközben például annak idején Nyugat-Németország 2000 magas színvonalú harckocsival rendelkezett, addig ma 300 működőképes tankja van - mutatott rá John Venable.

A NATO-tagállamok azon vállalásával kapcsolatban, hogy a védelmi kiadásaikat a hazai összermékük (GDP) 2 százalékára növelik, John Venable azt mondta: az ukrajnai háború kitörését követő nyilatkozatok ellenére egyelőre nem látni ezt. Kivételnek mondta Lengyelországot és a keleti blokk több egykori államát, amelyek saját védelmi fejlesztéseikkel hozzájárulnak a teljes NATO védelmi képességének erősítéséhez.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok előtt is komoly feladatok vannak, mert szintén újjá kell építenie katonai képességeit, és a 2030-as évek közepére ismét annyira felkészültnek kell lennie egy esetleges háborúra, mint ahogy a múltban felkészült rá.

Címkék: nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.