Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 02. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Alváshiány is okozhat Alzheimert?

Alváshiány is okozhat Alzheimert?

A kutatók szerint nagy az esély arra, hogy az alváshiány is nagyban hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához.

Egy olyan fehérje szintje ugyanis, amely az eddigi kutatások szerint összefügg a betegség kialakulásával, éjjel, alvás közben csökken a kritikus szint alá - azonban ha az alvás elmarad, a fehérje felhalmozódik.

A megfigyelések szerint a béta-amiloid nevű fehérje, az agyi aktivitás egyik melléktermékének szintje nap közben emelkedik a szervezetben, alvás közben azonban ismét minimálisra csökken. Márpedig jelenleg ezt a fehérjét tartják az Alzheimer-kór markerének, így mennyisége utalhat a betegség jelenlétére - írja az Archives of Neurology.

Az Alzheimeres betegek esetében a béta-amiloid szintje állandó, és az alvás során sem csökken. Ez pedig éppen olyan, mint amikor egy egészséges ember nem alszik legalább napi 6 órát - ilyenkor ugyanis a jó egészségi állapotban lévő emberek szervezetében is magas szinten marad a fehérje.

Egy ideje már tisztában vagyunk azzal, hogy az alváshiány jelentősen befolyásolja a kognitív funkciókat, ez a mostani felfedezés azonban egészen új megvilágításba helyezi a kérdést. Bár az összefüggések érdekesek, egyelőre nincsen egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy az alváshiány is okozhatja az Alzheimer-kór kialakulását - mondta dr. Stephen Duntley.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során