Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 03. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

Egy új kutatás - amely a tudósok szerint parázs vitákat fog kiváltani a tudományos világban és azon túl is.

Arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett 'varázsgomba' nevű hallucinogén szer egyik összetevője tartós, pozitív személyiségváltozást idézhet elő. Az eredmények megkérdőjelezik azt az elméletet, amely szerint a személyiség pszichológiai szempontból az emberek legstabilabb jellemzője.

Szigorú, klinikailag ellenőrzött körülmények között végezték el a tudósok azokat a kísérleteket, amelyek során az alanyoknak a 'varázsgomba' nevű hallucinogén anyag egyik összetevőjét, a pszilocibint adták be. A kutatók ezután nem várt eredményeket tapasztaltak - írja a Journal of Psychopharmacology.

Az alanyok 60 százaléka esetében ugyanis a személyiség pozitív irányba változott a szer hatására: elméjük sokkal nyitottabb lett a világ dolgaira. Ami pedig igazán nagy meglepetést okozott, az az volt, hogy ez az állapot mindannyiuknál tartósnak bizonyult, és átlagosan egy évig fennállt.

A kutatás azért jelent nagy előrelépést, mert a szakemberek eddig úgy hitték, hogy a személyiség megváltoztathatatlan, és egyértelműen jellemez egy adott embert. A tudósok máris azon gondolkodnak, hogy a pszilocibint hogyan alkalmazhatnák terápiás célokra súlyosan beteg emberek esetében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk