Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Július 03. 14:41, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A tbc teret hódít

A tbc teret hódít

Egyre inkább terjed a tbc, ugyanis a betegek kényszergyógykezelésére nincs lehetőség. Sokan a kötelező vizsgálatokra se járnak el, és velük szemben semmiféle retorzió nem alkalmazható. A betegség a rossz szociális körülmények között

 

Tavaly Borsodban duplájára emelkedett a tbc-s megbetegedések száma a korábbi évekhez képest. Bartus Ágnes, az edelényi tüdőkórház főorvosa, az észak-magyarországi régió regionális tüdő szak-főorvosa elmondta, hogy a tbc terjedését alapvetően a szociális helyzet gyorsítja. Borsodban a munkanélküliség is a duplája az országos átlagnak, és nagyon sok a hajléktalan.

A megyei tiszti-főorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el a 30 évnél idősebb lakosság körében, de nincs semmilyen szankció. Ugyanis, ha valaki nem megy el a vizsgálatra azt nem lehet kötelezni rá, mivel ma már nincs kényszergyógykezelés. Annyi változás történt csupán, hogy 2011-től kezdve karhatalommal elő lehet vezetni a beteget, de nem lehet erővel ott tartani a kórházban.

Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke elmondta, a tbc nem annyira fertőző, mint például a nátha vagy az influenza. Általában a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők kapják el és azok között terjesztik akik hosszabb időn keresztül, szorosan egymás között élnek, mint például a hajléktalanok, vagy a családok.

Az együttműködésre hajlandó, a gyógyszereket rendesen szedő betegek 60-80 nap alatt eljutnak oda, hogy nem igényelnek kórházi kezelést, otthon gyógyulhatnak, de akik önkényesen távoznak a kórháztól, sokkal nehezebb helyzetben vannak. Körülbelül a betegek fele távozik néhány hetes, egy-két hónapos kezelés után, amikor még a szervezetükben ki lehet mutatni a bacilusokat. Sokan azért hagyják el idő előtt a kórházat, mert nem bírják ki sokáig alkohol nélkül.

Kovács Gábor szerint ma Magyarországon mintegy 1800 tbc-s betegek tartanak nyilván. Ebből 100-150 beteg nem hajlandó együttműködni, nem megy kórházba, és másokat is veszélyeztet. Állítólag egy készülő újabb rendelet értelmében a kényszergyógykezelésnek is meglesz a lehetősége, vagyis a fertőző tbc-seket kényszerrel lehet majd a kórházban tartani – adta hírül a Kossuth Rádió.

OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: beteg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során