Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 04. 12:23, csütörtök | PR

A modern barkácsolás eszköze: a csavarkompresszor

A modern barkácsolás eszköze: a csavarkompresszor

A csavarkompresszor nagyon sokáig nem tartozott a műhelyek alapfelszereltsége közé, mára azonban egyre többen fedezik fel, hogy a sűrített levegő nagyszerűen hasznosítható számos barkácsfolyamatban és a kézművességben is

Érdemes megismerni ezeket a hasznos gépeket, hiszen egyszeri befektetéssel olyan eszközre tehetünk szert, ami akár évtizedekig szolgál bennünket.

Ha valaki csavarkompresszort szeretett volna vásárolni, a korábbi évtizedekben még elég mélyen kellett a zsebébe nyúlni, mára azonban sokat változott a helyzet. Emiatt a csavarkompresszorok használata nem terjedhetett el a barkácsolók körében, ma viszont könnyedén beszerezhetünk egy saját készüléket, akár hobbicélú felhasználásra is.

A csavarkompresszorok sokrétűen használható eszközök, akár barkácscélú és ipari felhasználási területeken is megállják a helyüket. Érdemes tudni azonban, hogy nem ez az egyetlen típus, amivel sűrített levegőt állíthatunk elő. A másik típus az úgynevezett dugattyús kompresszor, amely elsősorban szerkezeti felépítésben tér el.

A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállítását egy klasszikus dugattyús szerkezet biztosítja, ahol a légtartály megtöltését a hengerben mozgó dugattyú biztosítja. Ennél is egyszerűbb szerkezeti felépítéssel rendelkezik a csavarkompresszor, amely két egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásirányú csavarral végzi a sűrített levegő előállítását. Nem meglepő módon innen származik a neve is. Mindkét típus nagyszerűen terhelhető, barkácscélú felhasználás esetében egyébként sem kell attól tartanunk, hogy túlzott igénybevételnek tesszük ki a készüléket.

A kiválasztás során érdemes alaposan megfontolni, mekkora légtartályra, illetve milyen kapacitásra van szükségünk. A megfelelő méretválasztás kifejezetten fontos, ugyanis a túlméretezett kompresszorok csupán nagyobb helyet foglalnak, egy alulméretezett készülék viszont nehézkes munkavégzést okoz. A barkácsműhelyekben ritkán van szükségünk nagyobb mennyiségű sűrített levegőre, így rendszerint a kisebb tartályok elégséges választást jelentenek, ugyanakkor legyünk biztosak abban, hogy nem választunk túl kicsi kapacitással és légtartállyal rendelkező készüléket. A minimális túlméretezés szerencsés választást biztosíthat és ajánlott lehet.

Mivel előfordulhat, hogy a későbbiekben nagyobb kapacitásra lesz szükségünk, némi „tartalék” nem árthat.

A btkkft.hu munkatársa szerint a kiválasztás során mégis az a legfontosabb, hogy elkerüljük a piacon régóta jelen levő silány távolkeleti no-name készülékeket. Ezek rendszerint a legalacsonyabb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni, ráadásul esetükben nem beszélhetünk márkaszervizről vagy gyártói garanciáról. Szerencsére nincs okunk ezek közül választani, hiszen a neves gyártók ma már komoly kínálatot biztosítanak alsó árkategóriába sorolható kompresszorokból, megfizethető áron.

Ezek ár-érték aránya össze sem hasonlítható a márkajelzéssel nem rendelkező „konténeres” termékekkel, amiket a szakma gyakran egyszer használatos kompresszorként emleget. Érdemes szem előtt tartani, hogy egy jó választással akár egész életünkre megoldhatjuk a sűrített levegő problémáját, hiszen a neves gyártók termékei kiválóan terhelhetők és minimális amortizáció mellett üzemeltethetők. Válasszuk ezeket a készülékeket és biztosak lehetünk benne, hogy nem nyúltunk mellé!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat