Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 13. 06:57, kedd | Külföld
Forrás: Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

A jelenlegi vezetéssel elképzelhetetlen a tartós szír béke

A jelenlegi vezetéssel elképzelhetetlen a tartós szír béke

Szíria jelenlegi vezetésével elképzelhetetlen a tartós béke az országban - áll abban a zárónyilatkozatban, amelyet hétfői tanácskozásukon fogadtak el az Európai Unió külügyminiszterei.

A dokumentum szerint csak a 2012-ben Genfben elindított politikai folyamat elvei alapján, szíriai irányítással megvalósuló békés és nyitott politikai átmenet hozhat olyan tartós megoldást, amely véget vet a konfliktusnak.

"Az EU elítéli a túlzott, aránytalan és válogatás nélküli támadásokat, amelyeket a szíriai rezsim hajt végre saját népe ellen" - szögezi le a zárónyilatkozat, világossá téve: a halálos áldozatok többségéért az Aszad-rezsimet terheli a felelősség. A szöveg minden felet felszólít, hogy hagyják abba a polgári lakosság által lakott területek lövetését és bombázását.

"Tömeges meneküléshez, valamint a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok virágzásához vezetett az, hogy a rezsim szisztematikusan célba veszi a polgári lakosságot" - húzza alá a dokumentum.

A zárónyilatkozat erőteljesen elítéli az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által elkövetett bűnöket és jogsértéseket, külön kiemelve a civilek, köztük a keresztények és más vallási csoportok ellen elkövetett "támadásokat, atrocitásokat, gyilkosságokat, a konfliktussal összefüggő szexuális erőszakot, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértését".

"Az EU elítéli, hogy az Iszlám Állam szándékosan rombolja a kulturális örökséget Szíriában és Irakban, ami a nemzetközi jog értelmében háborús bűn" - áll a dokumentumban. A nyilatkozat arra is kitér, hogy az Aszad-rezsim nem lehet partner az IÁ elleni küzdelemben. A terroristák elleni fellépést pedig nemzetközi szinten össze kell hangolni. Ezzel összefüggésben külön kitér a nyilatkozat az orosz katonai beavatkozásra.

"Mély aggodalomra adnak okot a közelmúltbéli orosz katonai támadások, amelyen nem az Iszlám Állam vagy más, az ENSZ által megnevezett terrorcsoport ellen irányul, hanem például a mérsékelt ellenzék ellen, és ezeket azonnal abba kell hagyni" - fogalmaz a zárónyilatkozat, figyelmeztetve egyúttal: a konfliktus katonai eszkalációja a válság elhúzódásával, a humanitárius helyzet súlyosbodásával és a radikalizálódás erősödésével fenyeget.

Szijjártó Péter elmondta, hogy attól tart, hogy terméketlen vita alakul ki a rezsim jövőbeni szerepéről. Mint mondta: a jövőbeni kérdéseket a jövőben kell rendezni, a jelenlegi kérdés viszont az, hogy sikerül-e stabilitást és békét teremteni. A német kancellárra utalva megjegyezte: a lehető legszélesebb politikai tárgyalásokra van szükség.

A külgazdasági és külügyminiszter naiv illúziónak nevezte, hogy a szíriai konfliktust Oroszország nélkül is meg lehetne oldani, és ezzel le kell számolni. Szijjártó szerint pragmatikus és összehangolt együttműködésre van szükség Oroszország és a transzatlanti közösség között, anélkül "koordinálatlan akciók jönnek szakmányban", ami csak mélyíti a káoszt.

A zárónyilatkozat felszólítja a szíriai feleket, hogy támogassák az ENSZ vezette folyamatot, a mérsékelt ellenzéket és a hozzájuk köthető fegyveres csoportokat pedig arra kéri, hogy jussanak közös nevezőre.

"Az EU fenntartja a mérsékelt ellenzék támogatását" - húzza alá a zárónyilatkozat.

Az irat kiemeli, hogy az EU teljes politikai súlyával támogatja az ENSZ vezette nemzetközi erőfeszítéseket, s minden nemzetközi szereplőt is erre szólít fel.

"Sürgetjük, hogy mindenki, aki a felekre befolyással bír, beleértve a szíriai rezsimet is, hogy vesse be befolyását a konstruktív szerepvállalás előmozdítására, az erőszakspirál megfékezése érdekében" - szólít fel az uniós zsargonban konklúziónak nevezett szöveg, amely Szaúd-Arábiát, Törökországot, Iránt és Irakot is kulcsszereplőnek nevezi a térségben.

Végezetül a zárónyilatkozat megemlíti, hogy az EU mennyi pénzt fordított eddig a válság kezelésére, s arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy növeljék anyagi hozzájárulásukat a szíriai válság rendezéséhez.

Címkék: béke, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése