Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 25. 18:13, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

A hétvégi hidegfront után született új melegrekord

A hétvégi hidegfront után született új melegrekord

A hétvégi hidegfront után is született új melegrekord: a fővárosban trópusi volt az éjszaka, a leghidegebb órákban is 25 fok felett maradt a hőmérséklet - közölte a meteorológiai szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Azt írták: bár szombaton hidegfront vonult át az ország felett, ez a hőmérsékletben lényeges változást nem okozott, maradt az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Budapest Lágymányoson a leghűvösebb órákban is 25,4 Celsius-fokot mértek, ez új fővárosi és országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi, július 24-ei országos rekord 24,6 fok volt, amelyet Szeged belterületén regisztráltak 1894-ben. A korábbi fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord pedig 24 fok volt, ezt 1988-ban jegyezték fel a Budapest Széchenyi-hegy állomáson.

Egy másik bejegyzésben azt közölték, hogy kedden hajnalban újabb hidegfront érkezik, de - mint fogalmaztak - "az aszályenyhítés megint nem oda összpontosul", ahol a leginkább kellene. Hajnaltól először a Dunántúl északi és nyugati területein egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, majd napközben a frontális csapadékrendszer kelet felé halad, de eközben várhatóan gyengül is. Főleg a délkeleti megyékben már csak kevés helyen és csak kis eséllyel valószínű csapadék, és ott is inkább csak este, késő este.

Kiemelték: nem a súlyosan aszályos területek kapják a legtöbb csapadékot, hanem a nyugati megyékben várható nagyobb számban zápor, zivatar. Ott akár 10 milliméter fölötti csapadékösszegek is elképzelhetők, lokálisan akár több.

A szél is megélénkül, a front mentén meg is erősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A front mögött visszaesik a hőmérséklet, de a Tiszántúlon még 33-38 fokos kánikula várható.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét előfordulhatnak 40 fok közeli csúcsértékek, és helyenként a minimumok is 20 fok felett várhatók.

A hétvégén várható egy újabb hidegfront, amelynek hatására érdemben mérséklődhet a kánikula.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.