Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 24. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pesszimista a magyar lakosság

Pesszimista a magyar lakosság

Általánosságban véve a skandináv államok lakói voltak 2013-ban a leginkább elégedettek az életükkel, míg ez a bolgárokra volt a legkevésbé igaz – derült ki az Eurostat közelmúltban kiadott felméréséből. Az Eurostat az unió 28 tagállamában kért meg tizenhat évnél idősebb embereket, hogy válaszoljanak arra a kérdésre: egy tízes skálán összességében mennyire elégedettek az életükkel.

Az általános elégedettségi szint 2013-ban 7,1 volt. A legjobb eredményt Finnországban, Dániában és Svédországban mérték, de az öt legboldogabb társadalom között van az osztrák és a holland is. Ezen országok eredményei szerint az élettel való átlagos elégedettség a 8-as szint körül mozgott. A skála másik végén szereplő Bulgária esetében 4,8 pontos átlagot mértek. Csupán kicsivel jobb eredmények születtek Magyarországon, Portugáliában, Cipruson és Görögországban, ahol az átlagos válasz 6,2 volt.

Hazánkban ugyanaz a tendencia érvényesül, mint a legtöbb országban, vagyis a 16 és 24 év közötti fiatalok a legoptimistábbak (7,1-es a mutató), míg a legpesszimistábbak a 75 év felettiek (5,6). Bulgáriában az idősebb korosztály átlagosan 3,8-esre értékelte életminőségét. Ehhez képest Dániában a hasonló korosztály körében az általános elégedettség értéke 8,6 volt.

A felmérés készítőinek tapasztalatai szerint a nők és a férfiak majdnem azonos szintű elégedettségről számoltak be. A válaszolók esetében a legnagyobb befolyást az elégedettségi szintre az illető egészségi állapota gyakorolta, jóval megelőzve az anyagi tényezőket, a munkaerő-piaci helyzetet vagy társadalmi kapcsolatokat.

Az Európai Unióban Bulgáriában a legalacsonyabb a GDP, és a munkanélküliség mértéke is meghaladja az uniós átlagot. Bár 2004 és 2008 között jelentős gazdasági fellendülést tapasztalt az ország, a gazdasági válság jelentős károkat okozott. Dimitar Becsev Délkelet-Európa-szakértő szerint a felmérés által kimutatott eredmények hátterében az anyagi tényezőknél jóval összetettebb okok állnak. Az EU-hoz való csatlakozás nem tette boldoggá Bulgáriát – fejtette ki a London School of Economics munkatársa a Euronewsnak. Álláspontja szerint a bolgárok saját kormányukat látták a fő problémának az unióhoz való csatlakozás előtt, s Európát tekintették a lehetséges megoldásnak. A gazdasági válság azonban megváltoztatta mindezt, s immáron nem bíznak senkiben – fejtette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.