Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 19. 14:10, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Nápoly városában újraéledt az utcai maffiaharc

Nápoly városában újraéledt az utcai maffiaharc

Legalább nyolcvan lövést adtak le az utcáin sétáló tömegben Nápolyban, ahol az utóbbi hetekben újraéledt a harc a Camorra bűnszervezet feltörekvő csoportjai között.

A célpont a 18 éves Nicola Giuseppe Moffa volt, akit a hatóságok a Contini nevű klán tagjaként ismernek. A fiatalember a csodával határos módon túlélte a támadást, bal lábán sebesült meg, jelenleg őrizet alatt kórházban ápolják. Egy 68 éves gyalogos szintén megsebesült.

A leszámolási kísérlet Nápoly belvárosában szerda este történt, de a rendőrség csak pénteken hozta nyilvánosságra a részleteket.

A lövéseket két, arcát elfedő férfi adta le; motorral érkeztek az emberekkel teli utcába, ahol szabályosan a tömegbe lőttek megpróbálva eltalálni Moffát. Az aszfalton maradt töltényhüvelyek szerint legalább nyolcvan lövést adtak le. A bérgyilkosoktól használt fegyverek között egy kisebb géppisztoly is volt.

A nápolyi rendőrség bejelentése szerint péntek reggelig öt személyt vettek őrizetbe. Több házkutatást tartottak, és fegyvereket foglaltak le.

A nyomozás szerint egyértelmű, hogy a gyilkosok nem figyelmeztetni vagy megfegyelmezni akarták Moffát, hanem meg akarták ölni. Nem ez az első alkalom, hogy a fiú lövöldözésbe keveredik: a Nápoly belvárosának üzleteit kirabló fiatalok alkotta banda tagjának számít. A hatóságok nem zárják ki, hogy Moffa és társai a Camorra más családja területére léptek be, vagy olyasvalakit fenyegettek meg, aki más klán védelmét élvezte.

A nápolyi napilap hangoztatta, hogy a Camorra régebbi, idősebb vezéralakjai a múlt század kilencvenes éveinek végétől egymás után börtönbe kerültek, és időközben egy új bűnözői nemzedék nőtt fel.

Hatalmuk megtartása érdekében a korábbi klánok gyilkosságokkal válaszolnak a fiatalabbaknak, de nem ritka az új csoportok közti leszámolás sem. A Camorra hagyománya szerint azonban a kivégzések helyszíne eddig a külvárosban volt, kevésbé feltűnő helyszínen, az utolsó lövöldözések azonban a város központjában zajlottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).