Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 10. 14:26, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - címlapkép: pixabay

Jót tett a hercegi esküvő és a meleg idő a brit gazdaságnak

Jót tett a hercegi esküvő és a meleg idő a brit gazdaságnak

Jót tett Harry herceg esküvője és a nyáriasan meleg időjárás a brit gazdaság májusi aktivitásának.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddtől új számítási módszerrel mutatja ki a hazai össztermék (GDP) növekedési ütemét: ezentúl az eddigi naptári negyedéves adatközlések helyett havi, illetve az adott hónapról visszavezetett mozgó háromhavi becsléseket ismertet.

Az új módszertan szerint számolt, kedden első ízben közzétett adatok szerint a brit gazdaság teljesítménye májusban 0,3 százalékkal nőtt az áprilisra kimutatott 0,2 százalékos növekedés, illetve a márciusi havi összevetésű stagnálás után.

A májussal zárult három hónapban az ONS 0,2 százalékos növekedést mért a brit gazdaságban. A májusban észlelt havi összevetésű élénkülés a mozgó háromhavi adatot is magával húzta, mivel az áprilisról visszaszámolt három hónapban az új módszertan alapján a brit hazai össztermék stagnált.

A statisztikai hivatal szerint a májusi teljesítménynek a szinte kánikulai időjárás által felhajtott kiskereskedelmi forgalom mellett lendületet adott Harry herceg és amerikai hitvese, Meghan Markle május 19-én tartott esküvője is, amely szintén növelte a kiskereskedelmi értékesítést, tekintettel a jeles eseményt kísérő, országszerte százezrek részvételével rendezett piknikekre és utcabálokra.

A piac és az elemzői közösség azonban a májusról számolt háromhavi mozgó adattal így is elégedetlen: az előzetes előrejelzési konszenzus erre az időszakra 0,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített.

Az üzleti szektor szakmai szervezetei a hosszabb távú kilátásokat sem ítélik meg derűlátó módon.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) minap ismertetett, lefelé módosított legfrissebb prognózisában közölte: 2018 egészére az eddigi 1,4 százalék helyett 1,3 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, 2019-re szóló növekedési előrejelzését pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra rontotta.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó kamarai szövetség szerint növekedési szempontból az idei naptári év lesz a leggyengébb 2009 óta, amikor a brit gazdaságot a pénzügyi válság recesszióba sodorta.

A Bank of England jelenleg érvényes előrejelzése 1,4 százalékos idei egész éves növekedést valószínűsít a brit gazdaságban, de egyes elemzői vélemények szerint a tényleges növekedés ezt meghaladhatja.



Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a kedden ismertetett növekedési adatokat kommentálva közölte: a ház 1,6 százalékos - vagyis a brit jegybanki előrejelzésénél jobb - egész éves növekedést vár 2018-ra.

Wishart szerint ennek alapján a Capital Economics azzal számol, hogy ha a legutóbbi időszak belpolitika felfordulásai nem rontják a gazdasági kilátásokat, a Bank of England augusztusi kamatdöntő ülésén újabb alapkamat-emelést jelent be.

A Bank of England tavaly novemberben, tíz év után először emelte alapkamatát, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra.

A piaci szereplők és az elemzői közösség tagjai az elmúlt hónapokban gyakorlatilag biztosra vették, hogy a Bank of England már májusban újból kamatemelést jelent be, de a májusi kamatdöntő ülést megelőző hetek váratlanul gyenge brit gazdasági aktivitási adatai után ez a várakozás eltűnt az előrejelzésekből és a piaci árazásokból.

A Bank of England májusban nem is módosította alapkamatát.

A piaci és az elemzői várakozás most az, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa a jövő hónapban folytatja a kamatszigorítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése