Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 23. 16:05, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Felmérés szerint a francia nők 12 százaléka volt nemi erőszak áldozata

Felmérés szerint a francia nők 12 százaléka volt nemi erőszak áldozata

A francia nők 12 százaléka állítja, hogy egyszer vagy több alkalommal is megerőszakolták, és 43 százalékukhoz úgy értek hozzá szexuálisan, hogy abba nem adta beleegyezését

- derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet pénteken tett közzé a France Info hírrádió.

A párizsi Jean Jaures Alapítvány megbízásából február 6. és 16. között 2167 francia nagykorú nő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés arra is rávilágított, hogy a nők 58 százaléka szembesült már nem megfelelő viselkedéssel, 50 százalékuk kapott már szexista megjegyzéseket, 45 százalékuk pedig szexuális töltetű jelzéseket, 29 százalékuknak e-mailben vagy SMS-ben küldtek pornografikus üzeneteket.

A nemi erőszak áldozatainak többsége azt állítja, hogy jól ismerte a támadóját. A legtöbb esetében egy családtag volt az agresszor, s az esetek 36-48 százalékában az áldozat otthonában történt az erőszak.

A megerőszakolt nőknek csak 11-19 százaléka tesz feljelentést, 56-68 százalékuk pedig senkinek nem mondja el a környezetében, hogy mit élt át. A megerőszakolt nők 16-27 százaléka követett el a támadást követően öngyilkossági kísérletet.

"Miközben azt gondolhatnánk, hogy a háborút követő évek óta kevesebb nemi erőszak történik, úgy tűnik, hogy több" - mondta a közrádióban Michel Debout pszichiáter, a Jean Jaures Alapítvány vezetője.

Alice Debauche, a francia nemzeti demográfiai kutatóintézet (INED) szociológusa szerint hosszú távon jól érzékelhető, hogy a fiatalabb generációból a nők sokkal inkább tesznek feljelentést, mint az idősebbek, ha szexuális támadás éri őket. Az 1950-es és az 1960-as években szocializálódott nők még azt tanulták, hogy a beleegyezésük nélkül történő szexualitás megszokott - állítja a kutató.

"Az erőszakkal szembeni toleranciaszint egyre csökken. A nemi erőszakon túl a szexista erőszakosság az egész francia társadalmat érinti, ez nem marginális probléma" - tette hozzá Michel Debout.

A szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi erőszakról az a téves képzet él a társadalomban, hogy éjjel, egy kihalt parkolóházban történik.

"Ez fantazmagória. Talán kevésbé zavaró azt gondolni, hogy házon kívül nagyobb veszélyben vannak a nők" - erősítette meg a pszichiáter, aki sajnálatosnak tartja, hogy a Weinstein-botrány kirobbanása óta az embereknek az a benyomása, hogy a nemi erőszak elkövetője egy, az emberek életén kívülálló, nagy hatalmú ember. "Ilyenek is léteznek, el is kell őket ítélni, de ez elfedi a jelenségnek a valós oldalát, azt, ami a mindennapi és a családi életben történik" - mondta a pszichiáter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése