Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 13. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Elkezdődött a lezuhant orosz gép fekete dobozainak vizsgálata

Elkezdődött a lezuhant orosz gép fekete dobozainak vizsgálata

Elkezdődött Moszkvában az orosz főváros közelében lezuhant utasszállító repülőgép két fekete dobozának vizsgálata, amely a pilóták üzenetváltásait, valamint a repülési adatokat rögzíti

- közölte hétfő este az állami légiforgalmi hivatal. A kutatóegységek a nap folyamán elvégezték a terep elsődleges átvizsgálását a gép lezuhanásának 30 hektárnyi helyszínén, ahol több mint 1400 emberi maradványt gyűjtöttek össze a repülő csaknem 500 darabjával együtt. A terep részletes átkutatása akár egy hétig is eltarthat majd.

A munkálatokban 1079 ember vett részt 203 jármű és kutatásra szolgáló gépek támogatásával. Az áldozatok maradványainak genetikai azonosításához hétfőn a repülőgép célállomásán, Orszkban 29 hozzátartozótól vettek DNS-mintát.

Szvetlana Petrenko, a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője kijelentette, hogy a repülőgépen már a földbe csapódás után történt robbanás, az utasszállító zuhanás közben nem égett. Az orosz médiában megjelent szemtanúi beszámolók egy része szerint viszont a repülőgép már égett vagy füstölt, mielőtt lezuhant.

A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság Orszkba tartó An-148-as típusú utasszállítója vasárnap négy perccel a felszállása után eltűnt a radarok képernyőjéről. A gép lezuhant, 65 utasa - köztük három gyermek - és hatfős személyzete életét vesztette. A járaton három külföldi - egy azeri, egy svájci és egy kazah - állampolgár utazott. Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, öten Szentpéterváron és Leningrád megyében, négyen Szaratovban, a többiek pedig az ország más részein éltek.

A Szaratovszkije Avialinyii felfüggesztette az An-148-as típusú gépeinek üzemeltetését. A légitársaság szerint a szerencsétlenül járt utasszállító felszállás előtti vizsgálata nem állapított meg műszaki hibát.

A cég vezérigazgatója, Alekszej Varhomejev Moszkvába utazott, hogy segítse a nyomozást. A Moszkva és az Orszk közötti légi járatok üzemeltetését az Izsavija légitársaság vette át.

A vizsgálatba egyébként bekapcsolódik a géptípust kifejlesztő ukrán Antonov vállalat képviselője is. A katasztrófát szenvedett gépet licenc alapján az oroszországi Voronyezsben szerelték össze 2010-ben.

Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az áldozatok után a családok különböző forrásokból több mint 3 millió rubel (13,4 millió forint) kártérítést kapnak majd. Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel hétfőn folytatott tárgyaláson egy perces néma tiszteletadással adózott az áldozatoknak.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése