Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 26. 19:03, péntek | Sport
Forrás: MTI

A szlovénok legyőzésével ötödik lett a magyar válogatott

A szlovénok legyőzésével ötödik lett a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott fennállása legjobb Európa-bajnoki helyezését elérve ötödik lett az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán, mivel péntek délután 23-22-re legyőzte Szlovéniát a kölni helyosztón.

A magyarok - akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt - eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Most először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből és 2008 után először zárták pozitív mérleggel - öt győzelem, három vereség - az Eb-t.

Eredmény, az 5. helyért: Magyarország-Szlovénia 23-22 (12-13)
------------------------------------
Köln, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 40/23, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 8/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 4 perc

Magyarország:
------------
Bartucz - Bóka 4, Szita, Bánhidi 5, Sipos, Ilic 3, Lékai 5, cserék: Imre 2, Ancsin, Ligetvári, Fazekas 2, Bodó 1, Rosta 1, Andó

A magyar válogatott 18 fős keretéből ezúttal Krakovszki Bence és Krakovszki Zsolt maradt ki. A vakbélgyulladással operált kapus, Palasics Kristóf állapota megfelelő, elhagyhatta a kórházat, és a Lanxess Arenában tekintette meg a mérkőzést. Máthé Dominik térdsérülését már Párizsban vizsgálják.

A németországi tornán először kezdtek úgy a magyarok, hogy a támadás és a védekezés között két embert is cseréltek, de a szlovénok nem ezért léptek el 5-2-re a meccs elején, hanem azért, mert kevesebbet hibáztak. Időkérés nélkül rendezte sorait a csapat, előbb egyenlített, majd a 13. percben már vezetett is (8-7). Bartucz László egyre jobban védett, és bár a 21. percben a háromgólos vezetésért támadhatott a válogatott, Bóka lövése, majd két büntető is kimaradt, több mint tíz percig nem szereztek akciógólt a magyarok, és a szünetben 13-12-es hátrányban voltak.

A második félidő elején percekig állt a játék, mert a zsűriasztalnál újra kellett indítani az időmérő rendszert. A meccs háromnegyedénél már öt kihagyott büntetőnél tarott a magyar együttes, ennek ellenére néhány kivédekezett szlovén akcióra alapozva a 48. percben újra Bánhidi Bencéék álltak jobban (19-18). Öt perccel a vége előtt ismét kétgólos hátrányba és ráadásul emberhátrányba került a csapat, de innen is képes volt fordítani. Bóka Bendegúz két hétméterest is bedobott, és már csak másfél perc volt hátra, amikor 23-22-re alakult az állás, ami a játékvezetők időntúli videózását követően sem változott.

Bartucz László tíz védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője egy, Borut Mackovsek, a Szeged balátlövője három, Dean Bombac, a Szeged irányítója egy gólt szerzett, Klemen Ferlin pedig 11 védéssel zárt.

A két csapat harmincadik alkalommal találkozott egymással, 14 szlovén győzelem és egy döntetlen mellett ez volt a 15. magyar siker.

"Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet és mindkét csapat nyerhetett volna. Az utolsó percek döntöttek, amikor a szerencse is mellettünk volt" - nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány.

Hozzátette, nagyon nehéz meccs volt, és bár a játékosok már nagyon fáradtak, elképesztő munkát végeztek a pályán ma is, ahogyan az egész tornán. Rávilágított, hogy nyolc mérkőzés sok, hiszen minden másnap kőkemény találkozókat kell játszaniuk a csapatoknak, de a magyarok mindig igyekeztek a legjobbjukat nyújtani.

"A játékosaim elképesztők, megérdemlik a sikert. Nagyon boldog vagyok a történelmi eredmény miatt, egész Magyarország büszke lehet a srácokra" - szögezte le a spanyol edző.

Címkék: kézilabda, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.