Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Június 26. 18:26, kedd | Külföld
Forrás: mti - fotóillusztráció: pixabay

A nők számára India a világ legveszélyesebb országa

A nők számára India a világ legveszélyesebb országa

Egy felmérés szerint a nők számára India a világ legveszélyesebb országa, ahol minden órában 40 bűncselekményt követnek el nők ellen, és a dolgozó nők mindegyike szexuális bántalmazás áldozata.

A szexuális erőszak és zaklatás ugyanazon veszélyeivel kell szembenézniük az indiai nőknek, legyenek nagyvállalatok vezetői, dolgozzanak háztartási alkalmazottként a középosztály otthonaiban, gyárakban, mezőgazdaságban.

2005 óta legkevesebb 20 millió nő - New York, Párizs és London lakossága együttvéve - hagyta el Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának munkaerőpiacát a Világbank adatai szerint, részben azért, mert rossz bánásmódban részesült munkahelyén. Manapság már csak az indiai nők 27 százaléka dolgozik hivatalosan.

A magánszektorban dolgozók a tömegközlekedés helyett inkább a vállalatok által fizetett taxikon érkeznek munkába, és sokan nem vesznek részt a cég által szervezett esti rendezvényeken vagy találkozókon biztonsági okok miatt.

"Szükségünk van biztonságos közlekedésre és zéró toleranciára a munkahelyi szexuális zaklatást illetően. Úgy kell nevelnünk fiainkat, hogy tiszteljék a lányokat és a nőket, és nyilvánvalóvá kell tenni, hogy semmiképp nem tűrjük a nemi alapú erőszakcselekményeket. A családokban tudatosítani kell, hogy a lányokra úgy tekintsenek, mint jövőbeni szakemberekre" - hangsúlyozta Annette Dixon, a Világbank dél-ázsiai alelnöke egy nőfórumon Újdelhiben a közelmúltban.

2007 és 2016 között a nők elleni bűncselekmények száma Indiában több mint 80 százalékkal nőtt a kormányzati adatok szerint. 2016-ban mintegy 40 ezer nemi erőszakot jelentettek be, annak ellenére, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a nők biztonsága az után, hogy 2012-ben Újdelhiben egy banda megerőszakolt egy diáklányt, ami széleskörű tiltakozó akciókat váltott ki és a szexuális bántalmazás elleni szigorúbb törvényeket eredményezett.

Az Air India légitársaság egy légiutas-kísérője májusban a közvélemény figyelmének középpontjába került, amikor Twitter-oldalán ragadozónak nevezte egy főnökét, aki hat éven át zaklatta őt szexuálisan, "Harvey Weinstein és Bill Cosby együttvéve" - jellemezte esetét. Panaszát a cégnél elutasították.

A panaszbizottság tagjai "szinte soha nem léptek fel senki ellen, akit megvádoltak. Általában azt hangoztatják, hogy a nő volt a hibás" - mondta.

2016-ban Indiában 539 szexuális zaklatási esetet jegyeztek fel hivatalosan, ez 170 százalékkal több mint 2006-ban, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az indiai ügyvédek társasága egy tavalyi felmérésében kimutatta, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak mintegy 70 százaléka nem jelenti fel az elkövetőket.

A helyzet még rosszabb az informális szektorban, ahol aktivisták szerint a szexuális erőszak és kizsákmányolás mindennapos a jogi védelem hiánya miatt.

Egy tinédzser szolgálólányt megfojtottak és feldaraboltak májusban Újdelhiben, ami feltárta a házaknál munkát végzők kiszolgáltatottságát.

A Thompson Reuters Foundation által nők helyzetével foglalkozó 548 szakértő körében végzett felmérés eredménye azt mutatta, hogy India a világ legveszélyesebb országa a nők számára az emberkereskedelmet, a szexuális kizsákmányolást és a házi rabszolgaságot illetően.

Ez egy 2011-ben készült hasonló felmérés megismétlése volt, amely kimutatta, hogy Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Pakisztán, Indiai és Szomália volt a világ öt legveszélyesebb országa a nők számára.

Címkék: india, legveszélyesebb,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése