Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 28. 07:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A Csokkal a családok gazdasági megerősítése a cél

A Csokkal a családok gazdasági megerősítése a cél

A polgári kormány célja a családok gazdasági megerősítése, ezért vezette be a családi típusú adózást és a családok otthonteremtési kedvezményét -

mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán a Lakiteleki Népfőiskolán. Az államtitkár a Mindszenty Vándoregyetem hallgatói előtt tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet: egy keresztény értékrendű kormány értékrendjével nem férhet össze, hogy a több gyermek vállalása a család elszegényedését jelentse.


Rétvári Bence hangsúlyozta: a családi típusú adózás és a családok otthonteremtési kedvezménye nem szociális juttatás. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi kormányok segélyezési logikára építették a támogatást.

Megfogalmazása szerint az államnak - sok brüsszeli bürokrata véleményével szemben - nem az a feladata, hogy megváltoztassa a családok definícióját, hanem hogy védje és támogassa a családokat. Ezt a szemléletet képviseli az illetékjogszabályok módosítása, amely szerint az egyenes ági öröklés esetén nincs illeték, azért, hogy a családon belül maradjon a vagyon, amely így nemzedékről, nemzedékre száll - mondta.

Kitért arra: a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok megerősítése, a gazdaság fellendítése mellett azért alkották meg, hogy a szülők a mai kor követelményeinek megfelelően tudjanak gyereket vállalni. Kiemelte a lakásépítés áfájának csökkentését is, amely olcsóbbá teszi az ingatlanokat.

Fontosnak nevezte, hogy a lakosság négyötöde támogatja a csokot, a 40 év felettieknél az áfacsökkentés támogatása 95 százalékos.

Az államtitkár szerint mindenkinek szeretnének segíteni, aki gyermeket vállal és dolgozik.

Tájékoztatása szerint a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyermek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt mondta: az intézkedés megerősíti a családokat, erősíti a nemzettudatot. Reményét fejezte ki, hogy több, külföldön élő család dönt a mellett, hogy hazatér és igénybe veszi a csokot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során